Cattery   Nieuws   De Blauwe Rus   Poezen   Katers   Kittens   Overig   Contact   Links   Gastenboek  
Nieuws
22-10-2011
Opnieuw een lange stille periode op de website en rondom de cattery. Er hebben enkele grote veranderingen in ons leven plaatsgevonden waaronder een verhuizing naar Bussum. Cattery Dunoe heeft dus een nieuw adres.
Intussen zijn er kittens geboren en uitgevlogen en opnieuw geboren en hebben we nu een huis vol met de 6 kleintjes die hier rondlopen. De kittens zijn van Mischea en Leo (Lyov Yarilo Larksong Dunoe), inmiddels verhuisd naar Schotland. Op de kittenpagina is meer info te vinden rond dit nestje. Ook Leo's aankomende nestje staat hier op.
Loesje, Leo's zusje, is ook verhuisd. Zij woont bij een aankomend fokker in Nederland die met haar een op het engels type georienteerde cattery gaat opbouwen.Loesje zal in de toekomst dus hopelijk een stel mooie Rusjes op de wereld zetten.

24-4-2011
Een lange tijd is er geen nieuws gedeeld via de site. Vooral door tijdgebrek. Toch is er in de tussentijd veel gebeurd. Beide Kimara dames zijn moeder geworden van een mooi nest van ieder 5 kittens. Mischea had 3 katers en 2 poezen. Alle kittens zijn al een tijd geleden verhuisd naar hun nieuwe huizen. Malishka, dochter van Mischea en Sivi is zelfs naar het buitenland verhuisd en leeft nu tussen de prachtige katten van Renate Dorenberg-Reedijk van cattery von Amorsbrunn in Duitsland.
Ook Nelly's kittens zijn groot geworden en meerendeels verhuisd. Er waren 4 katers geboren en 1 poesje. Het poesje, Lyusya Yelena Dunoe blijft voorlopig hier wonen. Van de katers is Lyov yarillo Larksong Dunoe nog steeds hier. Hij gaat tegen de herfst verhuizen naar de Uk, maar moet tot die tijd, ivm de quarantaine regels, nog hier blijven. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een kater die een half keer zo groot is als zijn moeder en twee keer zo groot als zijn kleine zusje Lyusya.
De twee Australische dames zijn opnieuw gedekt. Beiden door onze Sivi. Nelly is inmiddels weer thuis en Mischea is nog op vrijersvoeten maar is al diverse keren gedekt. Over een paar weken zullen we weten of de dekkingen gelukt zijn. Houdt de kittenpagina in de gaten voor meer nieuws rond de nestjes.

4-08-2010
In de afgelopen maanden is er veel gebeurd in de cattery.Nelly (Kimara Silvan Naleerah) werd kampioen op haar derde show. Nicky (Cerebro Lyubovnik Dunoe) is inmiddels verhuisd naar Kimara Cattery van Lucy Nikiforos in Perth, Australie. Daar is hij met succes geshows en inmiddels ook Kampioen. Lucy, dank je wel voor alle goede zorgen voor mijn kereltje!
Mijn beide Kimara meisjes zijn gedekt. Mischea verwacht rond 21 augustus een nestje van Gr.Int.CH.Troika Sivi Tovaritsj.Met een beetje geluk is Nelly zwanger van Gr.Eur.Ch. Glasnost Fengali en krijgt zij rond 17 september ene nestje. We verheugen ons erg op deze eerste nestjes van de meiden.
Na een vruchtbaar leven genieten Marenka Dunoe en Iulinka van Terra de Bernescot nu van een rustig leven in de Cattery en kunnen zij alleen nog meemoederen. Beiden zijn dit voorjaar gecastreerd. Toesje is tijdelijk op de Suprelorin gezet om haar ook wat rust te gunnen en doet het daar prima op.
Helaas hebben we onze lieve dikkerd Danitchka moeten herplaatsen. zij was meer en meer gesterssed door alle vernaderingen die ene cattery met zich mee brengt. Gelukkig hebben we voor haar een super huisje gevonden waar ze de hele dag aandacht en knuffels krijgt. Bedankt Emile voor de goede zorgen voor onze Danitchka!

1-11-2009
Een paar weken terug zijn we met Mischea. Nicky en Marenka naar show geweest en onze Sivi was er ook. Het was een Russenspecial georganiseerd door Neocat. Het was een erg gezellige dag hoewel niet al onze poesjes een even succesvolle dag hadden. Marenka en Nicky zijn beide U2 geworden in hun klasse, wat jammer is. Maar dat drukt gelukkig de pret niet hoor. Mischea was wel succesvol en heeft die dag de BIV kittens 6-10 maanden gewonnen en de BIS 6-10 maanden poesjes. Voor Erinn en mij was dat natuurlijk erg leuk. Mischea zal net als Nicky aan de showpagina toegevoegd worden. Sivi had zijn titel en is nu een aantekening verwijderd van zijn Europese Kampioens titel. Op 15 november zijn we in Wassenaar met Marenka, Nicky en Nelly en de week daarop, geheel tegen onze normale gewoontes in, met Nelly, Nicky en Mischea op de show van de NKFV in Zutphen.
Ander leuk nieuws is de zeer waarschijnlijke komst van kittens met Kerst. Iulinka is hoogstwaarschijnlijk zwanger van onze Sivi en zal, als alles goed gaat, rond 21 december haar kittens krijgen. Voor meer informatie kun je ook op de kittenpagina kijken.

5-09-2009
Eindelijk weer eens een nieuwsupdate van cattery Dunoe! De stilte op het web betekende geen stilte in de cattery. Boris en Baloo zijn inmiddels alweer 1 jaar (vandaag!), de mannen van Iulinka zijn al weer een tijd uitgevlogen en ook een van de kittens van Toesje is alweer een tijdje verhuisd. Haar zoon Ozornik Wesnoj Dunoe woont alweer een tijdje bij Katja in Groningen en geniet daar van het gezelschap van twee andere mooie blauwe heren, waaronder een zoon van Lyasjko Andrej Dunoe.
Toesjes andere zoon, Cerebro Lyubovnik Dunoe (Nicky) blijft nog een tijdje bij ons wonen.Hij geniet nog erg van het gezelschap van alle dames hier. Met name zijn oma is favoriet, aangezien zij het moederschap van moeder Toesje heeft overgenomen. Inclusief zogen van de al 5 maanden oude en bijna 5 kilo zware Nicky! Nicky zal op 27 september meegaan naar de show van Neocat in Nijmegen, samen met Marenka. Een bijzondere show omdat de Blauwe Rus en de Nebelung daar als ras speciaal in de schijnwerpers staan.
Maar het allergrootste nieuws is wel de toeveoging van twee mooie blauwe dames aan de cattery! Vanaf 18 augustus zijn Mackenzie (Kimara Royalblu Mischea) en Nellie (Kimara Silvan Naleerah) de gelederen komen versterken.
Mackenzie woont als uitzetpoes bij Erinn in Den Haag en zal daar hopelijk te zijnertijd voor mooi blauw nageslacht zorgen. Nellie woont hier en is inmiddels met Nicky dikke vrienden. Ook met de rest van de katten heeft zij geen problemen hoewel met name Toesje nog wel enigzins aan haar moet wennen. Dit soort dingen vraagt om geduld en tijd en gezien het lieve karakter van beide dames zal dit vast helemaal in orde komen. Ook Nellie zal in de toekomst voor nageslacht gaan zorgen in huize Dunoe. Beide dames zijn te zien onder de link "Poezen" op de website.
Binnenkort staat er ook weer een leuk uitje in het teken van de Blauwe Rus op stapel. Net als vorig jaar zullen we weer een bezoek gaan brengen aan de RBBA show in Abingdon. een leuke kleine show met voornamelijk Russen. De show wordt georganiseerd door de Russian Blue Breeders Association waar we ook lid van zijn. Het wordt een gezellig meidenweekend!
8-03-2009
Vandaag even een update over de twee heren Boris en Baloo. Beide mannen zijn natuurlijk al een tijdje verhuisd maar niet vergeten hoor! Sinds vrijdag zijn het twee Jeweetwelkaters. Gelukkig hebben ze de ingreep goed doorstaan en wordt er alweer gespeeld. En dat kunnen deze twee trapracemonsters prima. Het is altijd erg leuk om verhalen te horen van verhuisde kittens. Daar wordt je blij van. Michel, debbie en kinderen, bedankt voor de goede verzorging van de broertjes!


Boris

Baloo

Ook met de vier heren van Iulinka gaat het prima. Ze zijn zelfs op show geweest. Als nest zijn ze Beste Nest Korthaar geworden, maar dara moet voor alle eerlijkheid wel bij vermeld worden dat ze het enige nest waren. Het betekent echter wel dat de Duitse keurmeester het nest in elk geval goed genoeg vond en dat is prettig om te horen
Alle mannen waren ook apart ingeschreven en werden dus ook op zichzelf gekeurd. Fyodor kwam daarbij als beste uit de bus en daar kan ik het niet anders dan hartgrondig mee eens zijn. Ygor was een goede tweede en Timo en Pasja sloten de gelederen met een U3 en U4. Papa Sivi haalde zijn tweede titel voor Groot Internationaal Kampioen en werd beste Rus en voorgedragen voor Best in Show. Sivi haalde dit niet tegenover een van de mooiste katers die ik ken, de Asquindi Bengaal van Korica Geurin, maar zijn zoon Fyodor werd wel Best in Show kittenkaters 3-6 maanden! Tegen een Sphynx en een Devon Rexje. Zowel Annet, zijn nieuwe eigenaresse, als ik waren erg trots!
Marian Draat was ook op show aanwezig een heeft weer een prachtige serie foto's van de kittens gemaakt. de mooiste zet ik er hieronder even bij:

Fyodor, Ygor, Pasja en Timo
foto: Marian Draat

28-01-2009
De SBR-RBF organiseert dit jaar weer de KattenKennisdag. Hieronder kun je lezen waar de dag over gaat en hoe je je kunt inschrijven. Het zal zeker de moeite waard zijn. Niet alleen voor fokkers maar ook voor ieder ander die te maken heeft met een meerdere katten in huis. Buiten het nuttige aspect van de lezing is het natuurlijk ook gewoon een gezellige dag om samen te zijn met ander kattenliefhebbers en een hoop op te steken van kattengedrag.
De aankondiging:

KattenKennisdag 2009:

De KattenKennisdag zal dit jaar gehouden worden op zondag 14 juni 2009 in de Hilt, te Eemnes.
Deze dag zal kattengedragstherapeute Marcelina Stolting een lezing geven over het samenleven met katten. Zij zal in deze lezing uitgebreid aandacht schenken aan de uitdagingen die een kattengroep met zich meebrengt.

De toegangsprijs voor deze geheel verzorgde dag inclusief lunch en thee/koffie in de middag bedraagt €30,-.
Abonnees van de Koschka Kourant krijgen €5,- euro korting op de toegang en betalen dus €25,- voor deze interessante dag.(max. 1 persoon korting per abonnement)

Wacht niet te lang met inschrijven want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Opgeven kan via het volgende email adres:Aanmelding KattenKennisdag

Inhoud lezing:

Samenleven met katten
Lezing over de uitdaging van een meerkatshuishouden

• Uitdagingen in groepshuisvesting
• Optimale samenstelling kattengroep
• Hoe om te gaan met veranderingen in je groep
• Begrijpen van stress factoren voor je groep katten
• Wat kun je als mens doen om het kattenleven te veraangenamen


Overzicht van deze dag:
- 10.15 zaal open
- 10.30 aanvang lezing
- 12.00 lunch
- 13.00 deel 2
- 15.00 koffiepauze
- 15.15 deel 3
- 17.00 afsluiting

NB: voor deze gehele dag geldt dat het maken van foto’s of opnamen via andere beeld en/of geluidsdragers niet toegestaan is.
Indien u over deze dag iets wil publiceren neemt u dan s.v.p. contact op met de de secretaris van de SBR-RBF via het mailadres op de contact pagina van deze website.07-01-2009
Gisteren is Toesje naar de kliniek in Amsterdam geweest voor haar eerste HCM en PKD scan. Deze scan laten we maken ter preventie van het fokken van een dier met een erfelijke hartziekte (HCM) of erfelijke nierziekte(PKD). De PKD test hoeft maar een keer gedaan te worden. PKD vrij is PKD vrij. De HCM test moet echter wel elk jaar opnieuw gedaan worden. Dit omdat HCM zich op elk moment kan ontwikkelen en de test dus niet lang houdbaar is. Helaas is er voor de Rus geen DNA test. Meer over het hoe en waarom van HCM testen is te vinden op de website van de Stichting Blauwe Rus-Russian Blue Foundation.Gelukkig is HCM nog geen rasgebonden ziekte bij de Rus en door te testen willen we dat zo houden. Mocht er dan HCM aanwezig zijn, dan kunnen we eerder ingrijpen dan wanneer we niet zouden testen.Toesjes beide scans waren prima en ze is dus negatief getest voor PKD en HCM.
In aanvulling op de HCM test is Toesje vandaag ook voor de SNAP test naar de dierenarts gegaan. De SNAP test is een test die bekijkt of de poes/kater besmet is met leukemie of aids (FeLV en FIV). Deze test is nodig om er voor te zorgen dat poezen en katers elkaar niet besmetten wanneer er dekkingen plaatsvinden. Zoals verwacht was ook deze test negatief. Niets staat nu nog in de weg om haar te laten dekken binnenkort. Nou ja, ze moet wel willen natuurlijk. Dus het wachten is op de krolsheid en dan op naar haar droomprins!
Ook de vier musketiers zijn meegeweest naar de dierenarts en hebben hun eerste enting gekregen. Met 9 weken wogen de twee zwaarsten (nummer 2 en nummer 4) ruim 1500 gram en de twee anderen ruim 1300 gram. Dat is best veel voor kittens van die leeftijd, maar ze eten dan ook goed. En zoals gewoonlijk was de stoerste man het zieligst. Dikke staart en miauwen, hij was het er niet mee eens. Thuis was alles gelukkig weer goed en na een kleine maaltijd is het spul gaan slapen. Alles was goed aan de kittens, conditie, tandjes, oren, oogjes en vacht. Op nummer 3 na hadden d eheren ook beide testicels ingedaald. Nummer 3 moet nog even schudden zodat balletje nummer 2 ook naar beneden komt. Maar daar heeft hij nog best een tijdje voor gelukkig.Al met al twee bewogen en drukke dagen voor katten en eigenaar.

28-12-2008
Kerst is voorbij en de kittens groeien als kool. Intussen zijn Boris en Balomir verhuisd naar hun nieuwe thuis en de berichten daarvandaan zijn erg leuk. De mannen voelen zich enorm thuis en hebben veel te doen met de twee kleine mensenmannen daar. Aan speelmaatjes en speelgoed geen gebrek. Zonder onze twee grote banjers is het hier wel stil. Maar dat duurt vast niet lang want de 4 katertjes van Sivi en Iulinka zijn hard bezig om het huis onveilig te maken.
Voor de kerst wilden we een mooie foto maken van de mannetjes in een mand met (plastic) kerstballen. Helaas was er op dat moment maar 1 die dat leuk vond en in de mand bleef zitten. Hij heeft zelfs eventjes echt geposeerd.!


Vandaag hadden alle 4 de mannen wel zin in een fotoshoot. Dus EINDELIJK een paar nieuwe foto's en dan wel van alle 4. Het zijn leuke ventjes met veel kattenkwaad en eigenwijzigheid in zich. Kijk maar naar hun koppies.

Kater 1 en kater 2

kater 3 en kater 4

Iedereen veel plezier met oudejaarsavond en een fantastisch, gelukkig en gezond 2009 gewenst!

27-11-2008
Afgelopen weekend zijn we naar show geweest in Wassenaar bij de NRKV. Voor de gelegenheid mocht ik de twee broers van Toesje, Yeffie (Yefgeni) en Beertje (Arkadi) meenemen. Helaas waren de beide heren erg bang en voelden zich helemaal niet op hun gemak. Het verbeterde gelukkig veel toen hun eigen personeel op bezoek kwam. Uiteindelijk hebben ze het toch nog goed gedaan op show en is Arkadi Best in Show kastraat korthaar geworden. De titel Beste Rus van de dag ging naar zijn papa Sivi maar het scheelde niet veel. Voor Arkadi en Yevgeni was dit hun eerste en laatste show. De mannen waren blij weer thuis te zijn en we zullen het ze niet nog eens aandoen, hoe mooi ze ook zijn.
Ook voor Toesje, die zondag haar tweede CAC haalde, is het voorlopig de laatste show geweest. Zij vind het showen ook niet leuk. Misschien proberen we het in de toekomst nog eens, maar voorlopig in elk geval niet. Showen is leuk, maar de poes moet er niet onder gaan lijden.
Sivi heeft zijn eerste CAGCI gehaald en is dus op weg naar zijn Groot Internationaal Kampioenschap. Voor hem is het showen niet ene echte bezoeking en hij ondergaat zijn lot op zo'n dag lijdzaam en heeft zelfs nog wel tijd voor een spelletje tussendoor. Buiten zijn titelaantekening is Sivi Best in Varieteit geworden en was hij voorgedragen voor Best in Show.

Filmpje van Sivi voor de BIV uitreiking:

Sivi's dochtertje Shiva van cattery Mothers Finest heeft het ook super gedaan. Opnieuw een U1 en ze werd unaniem gekozen tot Best in Show kitten korthaar in de klasse 6-10 maanden. gefeliciteerd Esther!
Gelukkig herstelden alle bange katjes zich thuis weer snel en werd er meteen weer gespeeld en geknuffeld dat het een lieve lust was.
Buiten het showen van de katten hebben we nog veel bezoek gehad van allemaal leuke mensen en het nog heel gezellig gehad.

18-11-2008
En dan eindelijk foto's van alle 6 de kittens. Eerst de foto's van de 4 katertjes van Iulinka en Sivi:

Fyedka, Feydon, Fyodor en Fedya


En natuurlijk ook van de katertjes van Marenka en GurindjiBalomir en Boris


13-11-2008
Het is een hele lange tijd stil geweest op de site. Voornamleijk doordat het gewoon echt druk is geweest hier. Niet alleen met het maken van de nieuwe site, maar met een hoop andere dingen ook.
Laten we met het begin beginnen.
Marenka was inderdaad zwanger en zou rond 1 september gaan bevallen. Die datum gind voorbij en voorbij en uiteindelijk heeft Marenka op 5 september via een keizersnede twee kittentje gekregen. Het eersgeboren katertje was een echt lichtgewichtje. Hij woog maar 55 gram en was erg zwakjes. Ook de tweede kater was niet erg groot maar met 86 gram toch een stuk respectabeler. Gelukkig had Marenka sterke moederinstincten en hadden de kleintjes een sterke wil om te overleven. Dus met behulp van bijvoeding, de eerste nacht zelfs om het uur, hebben de mannen het gered. Nu zijn het alweer twee grote sterke en stoere ventjes met hele lieve karaktertjes en dol op kusjes en muisjes.Balomir en BorisDe dag na Marenka's bevalling waren Esther en ik in Fijnaart uitgenodigd om de uitreiking van de Top Kat competitie bij te wonen. Onze Troika Sivi Tovaritsj had namelijk een prijs gewonnen. We hoopten stiekum op een top 10 notering en waren heel blij dat hij zelfs in de top 5 was geeindigd! Sivi mag zich nu de 4e beste volwassen kat van Nederland noemen. We zijn naturlijk heel trots op hem net zoals zijn fokster,Clare Bandy, dat is!
De volgende leuke gebeurtenis was de geboorte van de kittens van Iulinka en Sivi. Iulinka was begin september door Sivi gedekt en was mooi dik geworden. Op 1 november zijn toen 4 prachtige mannen geboren. Omdat het een heel mannen nestje is heb ik d eheren zelf al een naam gegeven. Ze gaan Fyedka, Fyodor, Feydon en Fedya heten. Daarnaast mogen de nieuwe eigenaren natuurlijk zelf ook nog een naam bedenken, als deze maar Russisch is.
De kereltjes groeien in elk geval goed en hebben ook al kennisgemaakt met neefje Balomir en neefje Boris en met de overige poezen in de familie. Maar daar zullen ze denk ik nog niet erg veel van gemerkt hebben aangezien ze nog geen twee weken oud zijn.
Intussen is Sivi nog op show geweest in Belgie. daar heeft hij zijn tweede CACIB gehaald en was daarbij nog voorgedragen voor B.I.S. Hetzelfde gebeurde op de show afgelopen zondag in Zutphen. Daar haalde Sivi zijn 3e CACIB en is nu dus Internationaal Kampioen (Int. Ch.). Die dag waren zijn dochters Toesje en Shiva (Cattery Mothers Finest van Esther Oudshoorn) er ook. Toesje heeft daar haar eerste CAC gehaald en werd Beste Rusje. Shiva kreeg U1 en werd evenals Sivi en Toesje voorgedragen voor B.I.S. Al met al een leuke dag dus.
Er komt nog een show aan dit jaar. Dat is de show van de NRKV in Wassenaar op 23 november. daar zullen niet alleen Sivi, Toesje en Shiva zijn, maar ook twee broertjes van Toesje, Arkadi en Yefgeny. Daarbuiten komt ook een dochter van Zatazja op show, Ilya Zofijefna Andreja Dunoe. Dus in elk geval 6 Rusjes die dag op show. De show wordt gehouden in de Schulpwei.
Dat was het weer even, veel nieuws in een klein stukje!

4-8-2008
Na een welverdiende en fijne vakantie begint er weer een kattenjaar vol bezigheden. Marenka verwacht rond 1 september een nestje van Ch. Keehotay Gurindji Matong. Ze begint al een beetje ronder te worden en heeft al flink dikke tepels, hoewel niet erg roze. Ze is wel erg knuffelig naar ons toe. Haar eigen dochter vind ze echter wat te opdringerig. Met een week of wat zal ook haar moeder, Iulinka gedekt worden. En wel door Ch. Troika Sivi Tovaritsj, vader van onze Toesje.
Toesje is ook enorm gegroeid. Het is wel een dondersteen met een blik die steeds meer op haar moeder gaat lijken maar een miauw die precies zo klinkt als haar vader. Een heksje is het in elk geval wel.
Omdat de kleine dame duidelijk niet aan haar trekken kwam wat uitdaging betreft zijn we begonnen met haar te wandelen aan een lange lijn. Je weet wel, zo'n uitschuiflijn voor hondjes. Ze moest even wennen maar geniet er nu enorm van. Af en toe moeten we wel even een van de buurtkatten omzijlen. Een enkele is geinteresseerd, maar sommigen kunnen behoorlijk dominant reageren. Ik zit niet te wachten op een vechtpartij dus contact met andere katten is niet echt gewenst. Ook al niet om besmetting te voorkomen met het een of ander.
Omdat het met Toesje zo'n succes is, ben ik ook begonnen ons bolletje uit te laten. Dikke Danitchka, ons castraat poesje, kan wel wat extra lichaamsbeweging gebruiken. Na even een heel concert aan kleine miauwtjes te hebben gegeven zag ze er toch de lol van in en wilde zowaar niet meer mee naar binnen. Dus dat wordt twee keer op een dag uitlaten. Gaat dit goed, dan kan Iulinka ook eens gaan en misschien ook Marenka als ze het leuk vind.
Nog even en de eerste shows komen er ook weer aan. Toesje is nu bijna 8 maanden en zal het show seizoen waarschijnlijk beginnen in de 6-9 maanden klasse. Waar we precies allemaal gaan showen weten we nog niet. Even kijken naar wat niet te ver is en een leuke show is. De andere poezen moeten allemaal een buitenlands punt gaan halen. Iulinka voor haar groot internationaal, Danitchka voor haar 2e europees premior aantekening,Marenka voor haat tweede Europees Kampioen aantekening en Sivi voor zijn derde internationaal kampioen aantekening. Dus we hebben ook nog wat te plannen in het buitenland. Graag allemaal samen natuurlijk, maar dat is de vraag.
Ik wil ook proberen een geschikte show te vinden voor het nestje van Marenka. Het is erg leuk om af en toe met een nest te gaan showen. Gelukkig mag dat in Nederland alleen als de kittens meer dan 13 weken oud zijn en geheel ingeent zijn. Dit natuurlijk ter bescherming van het grut.
Binnenkort misschien meer nieuws van het zwangerschaps front!

26-6-2008
Het kittenseizoen is in onze cattery weer even voorbij. Na Finn heeft ook Cherry nu afscheid genomen en is afgelopen weekend verhuisd naar Cattery Bluestjern in Duitsland. Daar is zij inmiddels opgenomen in het poezengezin en zelfs al naar show geweest. Cherry heeft het allemaal goed en zonder kleerscheuren doorstaan en werd meteen U1 en Best in Show met een prachtig lovend keurrapport. heel erg leuk natuurlijk voor de nieuwe eigenaresse.
Finn is met neefje Floow inmiddels goed gesetteld en ze zijn dikke vriendjes geworden. heel fijn om te horen. Ook Jasha is erg op zijn plek en geniet van het leven en zijn poezen- en mensenvrienden.
Zatazja Zofia, Suffie voor vrienden, is herplaatst bij een prachtige blue-point Siamees. Deze enorm vriendelijke en geduldige kater, Syver genaamd, heeft met zijn gouden hart en enorm charmante gedrag inmiddels het hart van onze Suffie gestolen. Daar haar nieuwe eigenaren Suffie niet bij zo'n elegante blauwe dame vonden passen, wordt mijn meiske nu aangesproken met de Koninklijke naam Sophia. En hoewel ze Syver eerst ene beetje eng vond, was de klik met haar twee nieuwe baasjes er meteen. Al met al is het een zeer succesvolle herplaatsing geweest en is alles tot ieders tevredenheid geregeld. Ondanks dat missen we onze Suffie toch wel erg.
Syver de blue-point Siamees

Syver de blue-point Siamees
Syver, Suffies nieuwe vriendje

29-4-2008
Zondag 27 april was een goede dag voor Cattery Dunoe en voor Cattery Mothers Finest! Onze Engelse beauty Super Sivi is die dag op de show Best over All geworden! Dat is natuurlijk een grote eer en Esther en ik zijn dan ook apetrots op onze kanjer.
Buiten Sivi hebben de Dunoe poesjes het ook niet slecht gedaan. Izmaragd Avely Iulijevna Dunoe is sinds deze zondag officieel Kampioen geworden!
Marenka Dunoe heeft de eerste prijs in de wacht gesleept bij de ereklasse korthaar en Ilya Zofijevna Dunoe heeft U1 gehaald en werd Best in Show poes korthaar 3-6 maanden. Helaas legde Aline Siva Katyusha het deze keer af tegen haar nichtje en werd U2, maar met de aantekening dat ze nog veel zou beloven voor de toekomst!
Buiten deze showwinsten hebben we het gewoon weer eens ouderwets gezellig gehad op show en veel geklets, gelachen en (te)veel gegeten. Het was in elk geval een leuke dag!


Sivi ligt lekker op het podium bij te komen van al het gesleep.


Sivi met een trotse Esther


Samen trots op het podium


Ilya krijgt de Best in Show beker

11-4-2008
Vandaag een filmpje van de kittens. Veel plezier. Finn en Chereshnia zijn nu 5 weken oud.28-3-2008
Iulinka en Guri's kittens zijn n u 3 weken oud. Beide kittens hebben inmiddels een naam gekregen. Het poesje heet Chereshnia en de kater gaat Finist heten. De eerste naam betekend prunus, een bloesemboom die in deze tijd in bloei staat. Finist is de naam van een tovervalk en natuurlijk een knappe jongeling uit een Russisch sprookje.
De kittens zijn ook al een stuk gegroeid. Finist (Finn genoemd) weegt nu al 419 gram en Chereshnia 390 gram.
Finn en Chereshnia

16-3-2008
De kittens van Iulinka groien erg goed. Kan ook niet anders sinds ze maar met z'n tweeen zijn en Iulinka altijd erg veel melk heeft gehad. De tweeling is dan ook al meer dan twee keer hun geboortegewicht. De kater woog gisteravond 243 gram en het poesje 224.
Het zijn makkelijke en rustige kittens. Het katertje heeft nu half de oogjes open.
Onderstaand zijn foto's van moeder en kinderen die ik vanochtend heb genomen.
12-03-2008
Op dit moment zijn van het nestje van Marenka en Sivi al 3 kittens vertrokken. Arkadi en Yevgeni samen naar hun nieuwe huis en Zira in haar eentje, hoewel ook zij gezelschap heeft in de vorm van 2 chinchilla's. Het is te hopen dat de chinchilla's dit ook op prijs stellen.
Ook is er weer gezinsuitbreiding. Int Ch.Iulinka van Terra de Bernescot is samen met Ch. Keehotay Gurindji Matong de trotse ouder geworden van twee kittens. Het zijn een kater en een poesje geworden.

De tweeling is geboren op vrijdag 7 maart in de avond en beide kittens groeien als kool! Dat kan ook niet anders want Iulinka is altijd al een soort melkkoe geweest die haar eerdere nestjes van 4-6 kittens snel groot kreeg.
Op diezelfde dag, maar in de ochtend, is Milekha Betce Iulijevna Dunoe ook moeder geworden. Millie woont bij Esther Oudshoorn van cattery Mothers Finest. Esther en ik zijn samen eigenaar van Ch. Troika Sivi Tovaritsj, de papa van Millies 5 nieuwgeboren kittens. Ook deze kindjes groeien goed en worden door Millie samen met haar vriendinnetje Alkira goed verzorgd.
Hieronder foto's van Iulinka's tweetal. De namen van beide kittens zullen later bekend worden.

26-2-2008
Vandaag ben ik met het hele koppel van 6 kittens van Marenka en Sivi op bezoek geweest bij Marian Draat om foto's te laten maken. Deze keer zijn ze met de digitale camera gemaakt en heb ik ze dus meteen meegekregen. Ook het Suffie's 4 zijn op de foto gezet. Dat was in Fijnaart op de show en helaas nog met de gewone camera dus op die resultaten moeten we nog even wachten, hoewel ik de proefdrukken al wel gezien heb.
Voor de duidelijkheid heb ik de namen van de kittens op de foto gezet zodat ik over een aantal jaren nog weet wie wie was.En natuurlijk leuk voor de nieuwe eigenaren.
Mijn eigen Toesje, zoals we Aline Siva Katyusha Dunoe zullen noemen, is ook op de foto gezet. Toch nog een hele onderneming met 6 van die kleine druktemakers die niets liever willen dan de leuke nieuwe ruimte ontdekken waar ze op visite waren. Toch hebben ze zich prima gedragen en was het best nog snel gelukt om ze op de foto te krijgen.
Hieronder enkele van de resultaten:

4-2-2008


Arkadi (kater/male)


Yevgeni (kater/male)


Katyusha (Katya)(poes/female)


Zira (poes/female)


Katinka (poes/female)


Iulia (poes/female)

De katertjes gaan samen naar een nieuw huis. Van de poesje blijft er eentje. Zij zal Katyusha gaan heten. Voluit: Aline Siva Katyusha Dunoe.
Omdat ik nog geen keus heb gemaakt staan er onder twee van de poesjes drie namen. Een van deze twee zal hier blijven. Daarna mogen de andere nieuwe verzorgers kiezen. Vandaar de overige namen. Katinka zal zeker niet blijven. Zij is al door haar nieuwe eigenaresse gekozen. Of liever gezegd zij hebben voor elkaar gekozen. Het was liefde op het eerste gezicht van twee kanten.
Het zijn erg lieve, gezellige kittens en we hebben veel plezier van ze.

Van de grotere kittens zullen binnenkort ook nieuwe foto's geplaatst worden. Zij hebben inmiddels hun tweede inenting gehad. Op 17 februari neem ik het grote nestje mee naar de show van de NKFV in Fijnaart. Ook mama Suffie gaat dan mee.

7-1-2008
Weer een paar foto's van de snel opgroeiende kittens:

Zatazja X Lyasjko
*,5 weken oud


Raisa


Keshi


Ilya (links) en Vladimir (rechts)


Marenka X Sivi
Vandaag 4 weken oud


Alle kittens bij elkaar


kitten 1 en 2


Kitten 3


Kitten 4 en 5


Kitten 6


21-12-2007
Kittennieuws:
Eindelijk weer eens foto's van het hele stel. Zowel de kittens van Zatazja als van Marenka. Geniet van de foto"s!

Zatazja x LyasjkoMarenka X Sivi

10-12-2007
Marenka Dunoe en Troika Sivi Tovaritsj zijn vandaag de trotse ouders geworden van 6 kittens. Er zijn vier meisjes geboren en twee jongens. Moeder en kinderen maken het goed.29-11-2007
De kittens waren gisteren 3 weken oud. De groei zit er nu goed in. Welliswaar wel met een beetje hulp van mij, hun surogaatmoeder. Hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling gaat enorm snel. Ze beginnen te rennen , te spelen, wassen zichzelf en elkaar en hebben hele harde stemmetjes als ze iets willen. En ze willen graag iets; de wereld in.
Dit laatste heeft een nieuwe surogaatmoeder opgeworpen. Hoogzwangere Marenka, ze moet nog een weekje, heeft besloten dat dit ook haar kittens zijn. Ze hoorde de kittens al piepende en roepende door de kamer lopen en vond dat spul ineens erg mooi. Dius instaleerde ze zich samen met Mama Suffie in d ekooi. Die was daar niet echt van gediend en deelde een paar fikse klappen uit. Niet dat Marenka zich daar wat van aan trok. Ze bleef gewoon liggen en roepen naar de kittens. Uiteindelijk heeft Suffie zich er bij neergelegd, letterlijk, en is haar kittens gaan zogen. Met een slapende tante ernaast.
Helaas is het voor Marenka niet goed. Als ze besluit de kittens te gaan zogen is dat niet echt heel goed voor haar nieuwe nest. En het brengt de hormonen wat in de war. Dus na een gezellig uurtje samen met de kittens is de aanstaande Mama uit de kooi gelokt met een lekker bordje eten.
Nu loopt ze af en toe langs de kooi en probeert een kitten door de tralies heen te stelen. Een en ander betekent wel dat de kittens en Mama Suffie niet meer los kunnen zonder toezicht. Ach nog even, dan heeft Marenka haar eigen kittens. En gezien haar omvang zal ze dan genoeg te zorgen hebben.

25-11-2007

Nog een videootje van de kittens. Ze groeien nu goed. Wel krijgt het kleinste meisje nog 2-3 keer per dag een bijvoeding. Nog even en de dames en heren kunnen behalve aan de melkbar ook aan het gewone voedsel. Bij alle kittens komen in elk geval al tandjes door.
Door het bijvoeden zijn de kittens nog socialer dan anders op deze leeftijd. Zelfs al zo sociaal dat ze al beginnen te spinnen als ze geaaid worden. Het is een lekker stel20-11-2007

Een videootje van de kittens, bijna twee weken oud!14-11-2007
Vandaag zijn de kittens een week oud. Met de twee katertjes gaat het heel erg goed. Suf had eerst niet genoeg melk, maar inmiddels is dat een stuk beter. De heren groeien dan ook goed. Helaas zijn het nogal twee voordringers waardoor de meisjes niet genoeg aan drinken toekomen. Zij groeien daarom niet genoeg en krijgen dagelijk met de hand bijvoeding. Ze zijn gelukkig wel allemaal sterk en levendig en hebben stemmetjes om rekening mee te houden.
Hieronder foto's van het week oude viertal.


07-11-2007 Afgelopen zondag hebben de Dunoe poesjes en onze mooie kater Sivi het goed gedaan op show. Danitchka werd welliswaar 2e, maar voor een ereklasse vind ik dat een mooie classificering. Iulinka heeft haar tweede CAGCI titel gehaald en moet nu nog een keer naar het buitenland voor de derde.
Milekha Betce Julijevna Dunoe, van Esther Oudshoorn-Roessen, kreeg de CAC titel uit een groep van 5 poezen die voor dezelfde titel streden. Daarbij werd zij ook nog eens BIS poes van de Russenspecial! Gefeliciteerd Esther!
Izmaragd Avely Julijevna Dunoe, van Marie Claire van der Veen werd tweede in die groep, ook een mooi resultaat.
Maar het mooiste van de dag was voor mij persoonlijk toch wel dat Troika Sivi Tovaritsj, Esther en mijn katertje, het zo goed heeft gedaan! Hij heeft zijn tweede CAC titel gehaald tegen concurent Daliena's Oleksandr, en hij werd BIS russenkater en ook nog eens BOB rus! Daarbij werd hij door keurmeester Yvonne Craane voorgedragen voor Beste Kat in klassieke kleur. Dat is hij niet geworden, maar evengoed waren Esther en ik erg trots op hem!
Hij heeft zich de hele dag ook keurig gedragen en zich lief elke keer uit z'n kooi laten halen.
Maar nu het grote nieuws! SUFFIE HEEFT 4 KITTENS!
Vandaag zijn er twee katers en twee poesjes geboren. Mama en kinders maken het erg goed.


31-10-2007

Show en goed nieuws en vervolg DNA databank

Aanstaande zondag zullen we met Danitchka en Iulinka aanwezig zijn op de show van de NKFV in Zutphen. Die dag is er een russenspecial. Ook de Stichting Blauwe Rus zal er aanwezig zijn met een informatiestand en allerlei leuke Russen- en nebelungen artikelen.
Opnieuw fijn nieuws! Marenka is zwanger en zal rond 8-10 december een nestje krijgen. De vader is Troika Sivi Tovaritsj. Dit zal zijn eerste nestje worden.
Terugkomend op het HCM en DNA verhaal: Marenka en Iulinka zijn toegevoegd aan de DNA databank van gencouns. Bij het testen op FeLV en FIV (snaptest) voor de komende dekkingen is er extra bloed afgenomen voor de databank.
Dit bloed zal 25 jaar bewaard blijven en behalve voor onderzoek naar HCM ook beschikbaar zijn wanneer ik zelf bijvorbeeld een onderzoek zal willen laten uitvoeren. Bv een DNA test voor het pointgen. De snap testen waren overigens voor beide poezen negatief en de weg staat dus vrij voor nieuwe dekkingen. Bij Marenka heeft dit inmiddels geresulteerd in een zwangerscahp. Iulinka zal nog even moeten wachten al wil ze wel erg graag.


05-10-2007

HCM testen en DNA databank

Op 11 september is de eerste van onze fokpoezen, Iulinka van Terra de Bernescot, getest op HCM en PKD door middel van een echografie. Gelukkig waren beide testen negatief, wat betekent dat ze geen HCM en PKD heeft. De PKD test geldt voor de rest van haar leven, maar de HCM test zal over een jaar weer herhaald moeten worden. Dit omdat HCM zich op latere leeftijd alsnog kan ontwikkelen en de test dus niet geheel uitsluit dat ze deze erfelijke ziekte met zich meedraagt. Voor PKD ligt dat anders. Dit kan vanaf een maand of 6 getest worden en eenmaal negatief getest, zal de kat dit niet nog ontwikkelen.
HCM is nog geen rasgebonden ziekte bij de Rus, maar er zijn wel tekenen die er op wijzen dat de ziekte ook bij ons mooie ras in opkomst is. Vandaar dat er, o.a. vanuit de Stichting Blauwe Rus, wordt aangeraden om ook de Blauwe Russen regelmatig te testen. Voor fokkatten gaat het dan om jaarlijks testen.
Iulinka is als oudste poes als eerste getest. In de loop van de tijd zullen alle andere poezen in de cattery ook getest gaan worden. Aangezien dit een vrij kostbare zaak is, proberen we het testen een beetje te spreiden.
Een andere maatregel tegen de opkomst van HCM is de DNA databank. Opgezet door de Stichting Blauwe Rus en ondergebracht in beheer bij Gencouns, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in dit soort zaken. Gencouns beheert in de DNA databank de gegevens en het bloed van Rusjes waarvan bloedmonsters zijn ingestuurd. De Bloedmonsters worden 25 jaar opgeslagen.
Met het DNA kan uiteindelijk onderzoek opgestart worden om een DNAtest te ontwikkelen voor HCM onder de Russen. Is die DNA test er, dan kan van fokdieren al bekeken worden of ze HCM hebben voordat er symptomen zijn en dus voordat er van de dieren nakomelingen in de fok terechtkomen. Dit is nu nog niet mogelijk omdat de eerste symptomen zelfs pas op het 15e jaar van een kat naar voren kunnen komen. Het is dus uiterst belangrijk dat zoveel mogelijk mensen met Russen, fokkers en eigenaren, hieraan meewerken. Des te eerder kan er aan een DNAtest worden gewerkt. Hoe u zelf kan bijdragen valt te lezen op de website van de Stichting Blauwe Rus (zie op de homepagina de button SBR-RBF).
Vandaag zijn Iulinka en Marenka bij de jaarlijke test naar FIV en FeLV negatief bevonden en dus vrij van deze ziektes. Dit legt de weg weer open voor dekkingen. Tegelijkertijd is er bij beide poezen bloed afgenomen voor de bovengenoemde DNAdatabank. Zij zullen dus uiteindelijk gaan bijdragen aan een zo HCM vrije toekomst als mogelijk is voor de Rus.

24-09-2007

Goed nieuws en mooie showresultaten.

Goed nieuws!

Zatazja Zofia Dunoe is zwanger en zal rond 6-8 november bevallen van een nestje. De vader is Ch. Lyasjko Andrej Dunoe.

Showresultaten

Op de show van de NVvK te Dordrecht op 23 september 2007 met een Russenspecial en 24 aanwwezige Russen en 2 Nebelungen, hebben de Dunoekatjes mooie resultaten behaald.
Izmaragd Avely Iulijevna Dunoe heeft gehaald:
CAC 1e punt
Best in Varieteit (Beste Rus) poezen, Russenspecial
Best of Best Rus (Beste van alle Russen)
Best in Show volwassen poes, Russenspecial

Het nestje van Maroussia Eos Dunoe en Daliena's Oleksandr is beste Nest Korthaar en Best of best nest geworden.

Marenka Dunoe heeft haar eerste Europees Kampioen punt gehaald.

Iulinka van Terra de Bernescot, moeder van Izmaragd en Marenka heeft haar eerste CAGCI punt gehaald.

Danitchka Trokline heeft haar eerste Europees Premior punt gehaald en is Best in Show kastraatpoes Russenspecial geworden.

Troika Sivi Tovaritsj, onze toekomstige dekkater heeft zijn eerste CAC punt gehaald en is Best in Show open kater geworden.

Al met al zijn we erg gelukkig met deze resultaten.


17-06-2007
Hoera! Op 16-06-2007 is Maroussia Eos Dunoe de trotse moeder geworden van 5 kittens!
Er zijn 2 katers en 3 poesjes geboren. Moeder en kinderen maken het goed.