Cattery   Nieuws   De Blauwe Rus   Poezen   Katers   Kittens   Overig   Contact   Links   Gastenboek  
Cattery Dunoe
Geschiedenis:
Cattery Dunoe is een Blauwe Russencattery die al sinds 1986 actief is.

Het begon in 1984 allemaal met de aankoop van twee jonge russenmeisjes; Dunja en Anoeska van het Mullerhouse.
Dunja(links) en Anoeska(rechts) van het Mullerhouse

Toen deze twee dames op de leeftijd waren gekomen dat ze kittens konden krijgen werd er een mooie kater voor ze gezocht, Globury Zhivago van cattery Terra de Bernescot van Anne-Marie Marien. Toen moest er natuurlijk ook een Catterynaam bedacht worden. Dit werd Dunoe, een samentrekking van Dunja en Anoeska die ten slotte de oermoeders van deze cattery zouden worden.

"Oermoeders" een schilderij van Dunja, Anoeska en een van hun pasgeboren kitten.
Geschilderd door Maartje Schoenmaker

Sindsdien zijn er heel wat nestjes geboren en loopt bij ons in huis inmiddels de achtste generatie Dunoekatten rond in de mooie slanke vorm van Nanoushka Nina Lyova Dunoe.
Dunja en Anoeska zijn inmiddels overleden, beiden meer dan 17 jaar oud. Het leuke is dat we nog steeds familietrekjes van deze katten terugzien in de poezen die er nu rondlopen. Een oogopslag, een manier van lopen en vooral hun lieve karakters blijven voor ons zichtbaar.

Fokdoelen, kittens en opgroeien:
Ons fokdoel is het fokken van een gezonde, lieve en mooie Blauwe Rus!
Als cattery fokken we het Engelse type Blauwe Rus. Dat wil zeggen de Blauwe Rus zoals deze beschreven is in de rasbeschrijving en rasstandaard van de GCCF. Een rus die qua uiterlijk nog bijna gelijk is aan de eerste Blauwe Russen in de catfancy, nu al ruim 120 jaar geleden.
Hoewel bij elk rasdier het uiterlijk een grote rol speelt in de fokkerij is dit toch niet wat bij ons op de eerste plaats komt. Gezondheid en een goed karakter wel. Want wat heb je aan een dier dat bloedmooi is maar jong sterft aan een vreselijke ziekte? Of een dier dat niet benaderbaar is en van wiens gezelschap je niet kunt genieten? En vergeet daarbij vooral niet de vreselijke gevolgen die ziekte en angst hebben op het welzijn van de kat zelf.
Gezondheid en karakter komen dus altijd op de eerste plaats omdat het welzijn van onze katten en de kittens die we fokken op de eerste plaats komt. We fokken dus enkel met dieren die gezond zijn, een prettig karakter hebben en stressbestendig zijn.
Om de gezondheid van onze katten te waarborgen houden we het welzijn van onze katten, hun voorouders en hun nakomelingen in het oog. Ook houden we bij het maken van de fokcombinaties in het oog, dat de katten waarmee we fokken niet te dicht aan elkaar verwant zijn.
Hoewel een kat in aanleg een prima karakter kan hebben, heeft de kat toch ook een goede socialisatie nodig om deze eigenschappen te ontplooien. We besteden daarom veel aandacht aan de omgang met de kittens die we fokken. Alle kittens worden in de huiskamer geboren en komen zo vanaf de eerste dag in aanraking met het huiselijke leven om hen heen. Ze leren dus al direct de geluiden en geuren van hun omgeving kennen. De eerste tijd in een groot kittenverblijf, afgeschermd met gordijntjes om de kittens en hun mama de nodige rust te geven, maar al snel rennen en springen ze het hele huis door. Er wordt veel met ze gespeeld en geknuffeld en er wordt ze allerlei soorten speelgoed aangeboden. Dozen om in te bijten , te klimmen en je in te verstoppen, speelgoedmuisjes en balletjes om op te jagen en klimpalen om je klimkunsten in te oefenen. Ook worden ze al van jongs af aan in aanraking gebracht met het speels zoeken naar voedsel. Deze voedselverrijking bootst het natuurlijke jaaggedrag van de kat na en zorgt er voor dat de kat zijn intelligentie en jaagkunst kan uitleven. Bijvoorbeeld door middel van voerpuzzels, eierdozen of lege flessen waarin brokjes verstopt zijn.
Het knuffelen spreekt natuurlijk voor zich. Wie wil nu niet zo'n heerlijk klein bolletje wol aaien en knuffelen of zo'n heerlijke fluweelzachte kat over zijn vacht strelen? Toch heeft ook het aaien en knuffelen een reden buiten de liefde om. De kittens raken via het aaien gewend om in de oren en het bekje gekeken te worden en ook om aan de pootjes en staart aangeraakt te worden. Dit is een voorbereiding op bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts waarbij deze de kat natuurlijk ook lichamelijk wil onderzoeken. De kittens zijn dit tegen die tijd helemaal gewend en hebben dit spelenderwijs geleerd. Ook het nagels knippen wordt op deze wijze aangeleerd. Het aaien geeft je als eigenaar ook de kans om de kat te controleren op afwijkende dingen zoals bultjes, een wondje of een pijnlijke plek. Op die manier kun je zonder dat het de kat stress veroorzaakt, toch de lichamelijke conditie van je dier in de gaten houden en snel ingrijpen als dit nodig is.
Bij het gezond opgroeien hoort natuurlijk ook goed eten. De kittens leven de eerste weken van de heerlijke en op maat en behoefte aangeleverde melk van hun mama. Daarna, rond een week of 4, worden de kittens gespeend op Carnibest. Carnibest is een volledig versvoer waarin alle stoffen zitten die de kittens nodig hebben om te groeien. Daarbij zorgt het rauwe vlees voor de aanmaak van de juiste enzymen in de darmen van de kittens om hun spijsvertering voor iets anders dan moedermelk goed op gang te helpen.
Buiten de Carnibest krijgen de kittens nog verschillende andere soorten voeding te eten om ze aan een verscheidenheid van smaken en texturen te wennen. Dit kan nodig zijn als een kat bijvoorbeeld (tijdelijk) op een dieetvoer gezet moet worden. Een kat die dan niet aan andere smaken en etenssoorten gewend is, kan dan flinke moeilijkheden geven. De kittens krijgen daarom ook brokjes en blikvoer, evenals gekookte vis te eten. De brokjes die we voeren zijn van het merk Acana. Acana bestaat voor 70 % uit vlees en heeft geen toegevoegde granen. Aangezien een kat een vleeseter is, voldoet deze voeding beter aan zijn behoefte dan voedingen met een hoog gehalte aan granen en andere vulstoffen. Blikvoer wordt uitsluiten gegeven van merken als bijvoorbeeld Almo Nature, waarbij ook gelet wordt op het vlees/visgehalte en welke stoffen er toegevoegd worden. De gekookte vis is meestal koolvis en wordt gegeven met wat gekookte groente er doorheen.
Na alles wat we doen willen we natuurlijk wel dat onze kittens verder volwassen kunnen worden en hun leven kunnen slijten in een omgeving waar ze net zo goed verzorgd worden al bij ons. We zijn dan ook zorgvuldig bij het zoeken naar nieuwe huizen waar onze kittens heen gaan. Bij voorkeur plaatsen we kittens samen met een broertje of zusje of bij een al aanwezige kat. Een kat is een sociaal dier en wil graag omgang met soortgenoten kunnen hebben. Een plek waar de katten veilig, dat wil zeggen afgeschermd van verkeer en andere gevaren, naar buiten kunnen gaan is fijn. Maar dan ook alleen als het veilig is. Er worden jaarlijks te veel katten doodgereden, er lopen teveel katten een besmettelijke ziekte op en er verdwijnen er teveel om nooit meer gezien te worden of dood teruggevonden te worden.
Ook binnenshuis is het fijn als de kat de ruimte heeft om zijn natuurlijke gedrag te kunnen uiten. De kat moet dus ruimte hebben om te klimmen, krabben en zich terug te trekken. Tegenwoordig zijn er vele manieren te vinden om het huis katvriendelijk in te richten in uw eigen stijl. Krabpalen zijn in elke gewenste kleur, maat en ontwerp te krijgen. Er zijn prachtige wandplanken te verkrijgen en zelf heuse design kattenmeubelen. Keuze genoeg dus om aan ieders wensen en die van de kat te voldoen.
Meer over onze katten, kittens en het ras de Blauwe Rus is te vinden onder de links bovenaan deze pagina. Heeft u vragen, mail of bel dan gerust. De contactgegevens staan onder de link contact. Veel plezier met het verder lezen op deze website!


Yasmin en Lyasjko Andrej Dunoe op de russenspecial in Bornem van oktober 2006