Cattery   Nieuws   De Blauwe Rus   Poezen   Katers   Kittens   Overig   Contact   Links   Gastenboek  
Russenspecial BKV'94 bornem: 29 oktober 2006

Zondagochtend 29 oktober 2006 om 4.15 in de morgen was het eindelijk zover. Na een heleboel voorbereidingen om een groot succes te maken van deze special voor ons geliefde ras en als promotie voor onze infosite gingen we eindelijk echt op weg. De (grote) auto was letterlijk van boven tot onder volgepakt met spullen voor de show, de infostand, katten en mensen. Deze laatsten hadden de minste plaats in deze volgepakte wagen. De katten hadden vanzelfsprekend de VIP plaatsten in ons voertuig gekregen en de rest van de plekken werd ingenomen door apparatuur, promotiemateriaal en zelf een prachtig schilderij. Voor ons, midden in Nederland wonende, is Bornem niet echt naast de deur. Maar met het ingaan van de wintertijd hadden we in elk geval nog een uurtje extra om te slapen en dat scheelde toch wel wat. We gingen in elk geval fris en vol enthousiasme op weg.« Lyasjko Andrej Dunoe op de show in Bornem »


Eenmaal in België aangekomen maakten we nog een tussenstop om nóg een kat op te halen en toen gingen we echt richting showhal. Helaas had men in België bedacht om juist onze route om te leggen en hebben we deze ochtend de sight seeing tour gereden door het mooie Belgische land. Vooral in het oude plaatsje Lier hebben we vol bewondering de mooie oude gebouwen bekeken van de binnenstad. Dankzij de vroege openingstijden van de Belgische warme bakker konden we gelukkig een vriendelijke dame de weg vragen en waren we al snel wel weer in de goede richting op weg. Het blijft altijd een belevenis om in vreemde omgeving zonder Tom en Tom de weg te vinden. We dachten dat we aardig vroeg aanwezig waren toen we eigenlijk om kwart over 7 al voor de showhal stonden, maar niets was minder waar. Er stond zowaar al een hele rij mensen te wachten. Gelukkig was het een prachtige herfstdag en stonden we droog van het begin van de dag en de vroege zonneschijn te genieten.

Rond kwart voor 8 gingen prompt de showhaldeuren open en mochten we naar binnen. Helaas was de conciërge van de hal niet geheel en al op de hoogte en bleef een deel van het gebouw (met o.a. de toiletten) voorlopig nog gesloten. Gelukkig hadden we zelf geen hoge nood. De katten hadden dat onderweg wel gehad en uit de kooien stegen dan ook wat minder lekkere luchten op. Er was nog iets oponthoud toen niemand het lichtknopje van de zaal kon vinden maar ook dat werd al snel opgelost. Snel de papieren gehaald, de katten laten keuren en de zaal binnen. Het belangrijkste deel van de opbouwploeg van de stand en al het materiaal was gelukkig ook al gearriveerd dus toen alle katten in de kooien waren ondergebracht en van alles waren voorzien begon het opbouwen.

We hadden voor onze stand werkelijk een ruime plek gekregen en ons materiaal was dan ook maar net toerijkend om de stand aan te kleden. Maar uiteindelijk waren alle tafels netjes bedekt en kon onze waar uitgestald worden. Een prominente plek werd in geruimd voor Maartje Schoenmakers prachtige schilderijen met als meest voorkomende onderwerp onze prachtige blauwe vrienden. Daarnaast een tafel met de apparatuur voor onze diashows en alle informatie over de Rus die we meegebracht hadden. En natuurlijk de stembussen voor de Russisch Blauw Publiekslieveling waarvoor we als Infosite een prijs hadden uitgeloofd. Na een uurtje hard werken was de stand helemaal klaar en konden we eindelijk aan de koffie. Dat was dan ook het enige bakkie dat we die dag rustig hebben kunnen drinken want intussen was het publiek al gearriveerd en het keuren al begonnen.

Vanaf dat moment is het de hele dag druk geweest. Veel aanloop aan de stand met belangstelling voor de schilderijen en de informatie die we hadden klaarliggen en van de jongste bezoekers ook veel belangstelling voor de snoepjes op de stand. Het keuren van de Russen begon gelijk al en al vlot werden de eerste dieren opgeroepen bij de drie keurmeesters. De keurruimte was wat smal maar voor het publiek wel heel leuk. Je kon namelijk letterlijk bij de keurmeesters op tafel kijken en het hele proces meemaken. Er zaten steeds wel minstens 3 Russen op de tafels bij de drie verschillende keurmeesters en voor de liefhebber was er dus genoeg te zien. Vooral bij de 6-10 maanden klasse was er veel te zien want alle kittens die daar onder vielen werden tegelijkertijd opgeroepen en in de kooien bij Mevr. Marlene Buckeridge gezet. Dit laatste zodat zij alle dieren kon vergelijken voor het eigenlijke keuren op de tafel. Het zag er op dat moment echt Blauw van de mensen en poezen. Een hele belevenis. De eerste prijs aan een Rus werd ook al snel uitgereikt. De Globury Memorial Cup voor de oudste Rus op show. Globury als herinnering aan Globury Zhivago die toch erg veel voor de Russen heeft betekend en ter nagedachtenis aan het overleden fokkersechtpaar Bury die deze kat gefokt hebben.

Behalve de Belgen en Nederlanders op de show, was er ook een groep mensen van de Russian Blue Breeders Association (RBBA) meegekomen met de twee Engelse keurmeesters. De zaterdag voor deze show hadden zij met z’n allen de Wereldshow in Maastricht bezocht en de zondag was gereserveerd voor Bornem. En wat doen fokkers en liefhebbers die elkaar treffen? Die praten de hele dag kats. Bij de thee en bij de koffie en bij het heerlijke Schotse Shortbread, de eigengebakken appeltaart en pannenkoeken. De dames uit Engeland hadden ook nog leuke hebbedingetjes van de Rus meegebracht en je kon direct lid worden van de RBBA. Dat was erg handig, want ponden naar Engeland toe krijgen is nog steeds een onhandige en omslachtige zaak.

Behalve gepraat werd er natuurlijk ook naar de katten gekeken. Behalve de Russen hadden ook de Nebelungen veel belangstelling van de Engelse bezoekers omdat dat een voor hen nogal onbekend ras is. Het werd erg jammer gevonden dat er geen Zwarte en Witte Russen waren want die zijn helemaal onbekend in Engeland.
Er waren natuurlijk nog veel meer bezoekers dan alleen de Engelse liefhebbers en fokkers en er is dan ook de hele dag veel gepraat en gelachen met oude bekenden en nieuwe vrienden. De sfeer was dan ook ontzettend goed te noemen. Het keuren van de 43 aanwezige Russen nam een aardig lange tijd in beslag. Niet alleen vanwege het hoge aantal Russen, maar ook omdat er een leerling keurmeester, Mevr. Iris Loockx, theorie en praktijk examen deed. Vele van onze katjes werden dan ook een extra keertje gekeurd.(En zij is geslaagd! Van harte gefeliciteerd!) Daarnaast mocht elke keurmeester een voordracht doen voor extra prijzen voor de Rus met de beste vacht en de beste oogkleur. Ook hiervoor werden een aantal Rusjes teruggehaald.
Om 4 uur werden de stembussen voor de publiekslieveling gesloten en geleegd. Ons telteam telde alle stemmen en de lieveling van het publiek was bekend. De twee dames, eigenaresse en poesje, werden naar het podium geroepen en kregen daar van ons infosite team de prijs overhandigd. Een leuk beeld voor op de kast en een waardebon voor het laten schilderen van de poes door Maartje Schoenmaker. Carmen en Tahtah de poes, winnaar van de prijs, waren beiden erg blij met hun prijs.

Het hoogtepunt van de show voor ons was natuurlijk het voordragen en verkiezen van de Best in Show series. Het aantal mooie Russen dat daar te zien was, was fantastisch. Er waren BIS russen in de kitten poes en kater categorie, de castraat poes en kater categorie en de volle poes en kater categorie. Zes BIS Russen dus!

Daarna werd de Best of Best gekozen. Omdat de ruimte vrij smal was konden we een beetje spieken bij wat de keurmeesters opschreven bij de Best of Best keuze. Toen gezegd werd dat het een unanieme beslissing was, wisten we al hoe laat het was. Een zeer verdienden beslissing!

Als laatste hoogtepunt werd op het podium de Best over All gekozen. De keurmeester uit Denemarken, Mevr. Hanne-Sofie Sneum, die dit mocht doen, had alle Best of Best katten netjes op een rij gezet. Van elke kat van elk ras wist ze iets moois te vertellen over het waarom ze Best of Best gekozen waren. Dit is voor het publiek altijd erg leuk en ook voor de exposanten die op het podium staan met hun dieren. Uiteindelijk maakte zij de BOA bekend en zoals we natuurlijk allemaal hoopten werd dit de BOB Rus: Daliena’s Kasparin van Tineke Hofma. Zij ging overladen met prijzen, felicitaties en gelukwensen het podium af. Uit ervaring weet ik wat een overweldigende en fantastische belevenis het is om met een eigen gefokte kat zo’n prijs te winnen. Met recht de kroon op je fokkerscarričre.

Daarna begon de dag op zijn eind te lopen. Spullen werden opgeruimd, katten in kooien gedaan en afscheid werd genomen van vrienden en kennissen. Na het uitdelen van alle keurrapporten stroomde de zaal al snel leeg. Ook wij braken zo snel we konden de stand af, hielpen elkaar met het verslepen en inpakken van alle spullen en zeiden gedag. Inmiddels was de afruimploeg van de BKV ’94 de kooien al aan het afbreken. Na nog een laatste sanitaire stop begon de nog lange terugreis naar Nederland. Moe maar vol indrukken en zeer voldaan. We hebben een fantastische show gehad en een prachtdag voor de Blauwe Rus!