Cattery   Nieuws   De Blauwe Rus   Poezen   Katers   Kittens   Overig   Contact   Links   Gastenboek  


Boeken

Op deze pagina zullen diverse boeken over de Blauwe Rus en over katten in het algemeen besproken worden. Daarbij zullen niet alleen informatieve boeken staan, maar ook een aantal romans over katten of verhalenbundels over katten. Ik geef op deze pagina mijn persoonlijke mening over deze boeken.
Heb je ook een boekbespreking die je hier graag geplaatst ziet, stuur het verhaal met een scan van de voorkant op naar:Cattery Dunoe dan zal hij op deze pagina geplaatst worden.


Boeken over de Blauwe Rus

This is the Russian Blue, Ingeborg Urcia


Ingeborg Urcia, inmiddels helaas overleden, was zelf jarenlang fokster van Blauwe Russen in Amerika. Haar katten golden een grote bekendheid in Amerika. Enkele zijn ook naar Europa geŽxporteerd zoals Katzenburg's Tigranes die ook een voorouder is van mijn katten.
Het boek is vrij uitgebreid over de historie van de Rus waarbij ook een tweedeling wordt gemaakt tussen de Rus in engeland en de Rus in Amerika. Van de Amerikaanse Rus worden de grondleggers van het ras uitvoerig beschreven in het boek.
Natuurlijk ontbreekt ook een beschrijving van het uiterlijk en het karakter van ons mooie ras niet.Ook geeft zij een groot aantal aanwijzingen over de uiterlijke verzorging van de Rus en het zoeken naar een goed fokexemplaar.
In het laatste deel van het boek volget een , bijna, complete aanschaf-, fok-, gezondheids- en showhandleiding. Dit laatste deel zou van toepassing kunnen zijn op elk ras en bied een hoop goede tips.
Het boek is inmiddels al ruim 20 jaar oud en de informatie is daardoor op sommige gebieden enigzins verouderd. Toch is het een aanrader voor elke echte Russenfan om het een keer te lezen. Daarbij moet ik wel zeggen dat het boek alleen verkrijgbaar is in het Engels en je er tegenwoordig lang naar moet zoeken en flink wat geld voor moet neertellen. Maar misschien heeft een Russenfokker het nog ergens liggen en kun je het eens lenen. Af en toe wordt op Amazon.com nog wel eens een exemplaar aangeboden voor een prijs van rond de 165 dollar. Geen kattenpis dus.

The Russian Blue Cat, Ingeborg Urcia


Dit tweede boek van Ingeborg Urcia over de blauwe Rus is zo mogelijk nog duurder en moeilijker te krijgen. Ik heb het geluk gehad in engeland een exemplaar te kunnen overnemen van een medefokster. Ik had me, gezien het vorige boek, erg veel van dit boek voorgesteld. Helaas viel het me erg tegen. Het interessantste deel zit in het begin. De grondlegging van de Rus in Amerika, in het eerste boek al deels beschreven, wordt hierin uitgebreid beschreven inclusief stambomen van de katten. Lees je die stambomen goed, dan begrijp je ook hoe het komt dat de amerikaanse Rus zoveel meer oosters aandoet in vergelijking met de Engelse Rus. Het percentage siamees ligt erg hoog en is door de smalle genenpoel waarop het ras daar is opgebouwd veel meer op de voorgrond. Erg opvallend vond ik zelf de kruising Siamees en Blue-point Siamees waarvan de nakomelingen gelijk russisch Blauw werden genoemd. Het boek beschrijft verder een aantal catteries in Amerika en in europe die betrokken waren bij de opbouw van het ras en daarvoor veel betekend hebben.
Het is een interessant boek voor degenen die erg van stambomen en historie houden, maar voegt geen nieuwe inzichten toe in de Blauwe Rus zelf. Ik vond het eerste boek wat dat betreft meer informatiewaarde hebben. Toch is het een aanrader om een keer te lezen als je de kans krijgt. Ook dit boek is alleen in het Engels verkrijgbaar en wordt heel soms op Amazon.com aangeboden (de laatste keer dat ik het zag voor meer dan 400 dollar).

Russisch Blau Katzen, Anneliese Donay-Weber


Alweer een boek in een andere taal. Dit keer Duits. Dit boekje bied hadige tips voor diegene die er over denkt een Rus in huis te nemen. Het geeft een kort maar duidelijk beeld over de historie van de Rus en wat men van zo'n dier kan verwachten.Toekomstige eigenaren worden goed ingelicht over karakter, levensverwachting en begeleid in de keuze van de kat. Een dun boekje, maar erg leuk. Ook dit boek is al wat ouder, meer dan 20 jaar, maar nog steeds bruikbaar.
Wie al wat langer thuis is in de Rus en interesse heeft in stambomen, komt oude namen tegen van catteries die heel wat gedaan hebben of nog doen in de Russenwereld. Zoals bijvoorbeeld Von Rominten of Von der Laurentziburg. Het boekje is onderdeel van een grotere serie die de verschillende kattenrassen beschrijft.